siobhandolezal

Welkom ❁

Mijn missie is jou bij te staan op je weg naar een sterke gezondheid en meer energie met behulp van plantaardig voedingsadvies, suppletie, en positieve zelfontwikkelingstechnieken.

10 tips voor een gezonde huid van binnenuit

10 tips voor een gezonde huid van binnenuit

10-tips-gezonde-huid

Herstellen van huidproblemen is een onderwerp dat nauw aan mijn hart ligt. Op mijn vijftiende kreeg ik zelf namelijk last van eczeem, wat doorheen de jaren alleen maar ernstiger werd.

Na een serieus dieptepunt besloot ik in 2015 om de oorzaak van mijn symptomen aan te pakken. Door voeding- en levensstijlaanpassingen te maken, ben ik erin geslaagd mijn huid te herstellen.

Siobhan-2015-2019

Het was een lange, zware zoektocht, en ik ben op donkere plekken geweest, maar ik ben zo dankbaar voor alles wat ik onderweg heb geleerd.

Mijn zoektocht naar een natuurlijke oplossing voor eczeem is de allergrootste inspiratie geweest voor wat ik vandaag doe. Mensen zoals jou laten zien dat het mogelijk is om zogenaamde chronische aandoeningen te herstellen met natuurlijke methoden, is mijn grootste passie.

Hopelijk vind je heel wat goede tips in dit artikel waar je mee aan de slag kan gaan. Heb je nog vragen of ben je op zoek naar persoonlijke begeleiding, aarzel dan niet om me een mailtje te sturen via siobhan@plantseedstoday.com

Veel liefs,

siobhan sign transp 150px.png

De rol van voeding, suppletie en levensstijl bij het herstellen van huidproblemen en gevoelige huid

skin-touch

Met een oppervlakte van anderhalve tot twee vierkante meter en een gemiddeld gewicht van vier kilo is de huid ons grootste orgaan. Samen met de longen, blaas en darmen is het een van de vier belangrijkste ontgiftingskanalen van het lichaam.

Wanneer iets zich manifesteert via de huid, is dit vaak een signaal van je lichaam dat er vanbinnen iets niet optimaal functioneert. Vaak is er sprake van een interne 'toxic overload', dat is wanneer je lichaam moeite heeft met het verwerken van afvalstoffen. Je lichaam probeert zich dan van deze stoffen te ontlasten via een van de organen. Dit proces kan zich dan onder andere manifesteren in een pijnlijke huidaandoening.

Maar ik heb goed nieuws voor je. Je kan je lichaam op een veilige manier ondersteunen bij de eliminatie van deze belastende stoffen, door enerzijds te vermijden dat het met nog meer toxines in contact komt, en door het anderzijds van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Vaak spelen er bij huidproblemen ook psychologische factoren mee, zoals onzekerheid, zichzelf niet graag zien, en vooral: stress.

Of je nu last hebt van eczeem, psoriasis, acne, een gevoelige of droge huid — hieronder bespreken we tien waardevolle tips die je huid zullen helpen herstellen van binnenuit.

Vermijd toxines

organic-vegetables

In onze samenleving vandaag is het haast onmogelijk om giftige stoffen te vermijden. Ze zitten niet enkel in industriële voeding (chemische additieven, geraffineerde producten), we krijgen ze ook binnen via de longen (uitlaatgassen, vluchtige stoffen) en de huid (cosmetica, huishoudproducten). Gelukkig zijn er enkele eenvoudige maatregelen die je kan nemen om je toxische lading te minimaliseren:

 • Vermijd pesticiden: eet biologisch waar mogelijk. Google eens ‘Dirty Dozen’ en ‘Clean Fifteen’ voor een overzicht van welke groenten en fruit je best biologisch eet

 • Vermijd kraantjeswater: hoewel kraantjeswater industrieel gefilterd wordt, bevat het vaak nog residuen van chemicaliën, hormonen, pesticiden en zware metalen die zich op termijn kunnen opstapelen in het lichaam. Bovendien is kraantjeswater zodanig gerecycleerd en gefilterd dat het nog weinig leven bevat. Voor echte hydratatie op cellulair niveau kies je best voor vers bronwater (vind jouw dichtsbijzijnde waterbron via Find A Spring), of in glas gebotteld bronwater

 • Vermijd voedingsadditieven zoals mononatriumglutamaat en chemische bewaarmiddelen

 • Bewaar voeding in glazen containers

 • Vermijd Teflon pannen en plastic keukengerei en opteer voor voedselveilige pannen en potten zoals de GreenPan

 • Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica — lees de ingrediëntenlijst of zoek naar het Soil Association of Ecocert label

Eet meer plantaardig

vegan-bowl

Het is wellicht geen nieuws voor je: verse groenten en fruit zitten boordevol proteïnen, vitaminen, mineralen, gezonde vetten, enzymen en fytonutriënten die jou voorzien van alle bouwstenen die je lichaam nodig heeft.

Enkele planten die echte nutriëntenbommetjes zijn voor de huid:

 • Versgeperst seldersap (eventueel met een stukje appel voor de smaak): bio-beschikbare bron van mineralen en enzymen, verbetert de spijsvertering door je aanmaak van HCl (maagzuur) te herstellen

 • Zuurkool: licht verteerbare bron van vitamine C en probiotica. Ongepasteuriseerde of huisgemaakte zuurkool verdient de voorkeur, die bevat nog levende bacteriën. Start met een theelepel per dag, voel hoe je reageert en bouw daarop verder

 • Avocado: prebioticum en bron van gezonde vetten, magnesium en vitamines B6, C, E en K

 • Chiazaden: rijk aan omega 3-vetzuren, proteïnen en mineralen zoals fosfor, zink en magnesium

 • Groene bladgroenten: echte superfoods boordevol micronutriënten

 • Fruit: kies zoveel mogelijk voor seizoensfruit — hoe verser en hoe minder lang getransporteerd en bewaard, hoe meer vitaminen het fruit bevat

 • Zeewier: een uiterst rijke bron van mineralen zoals calcium, magnesium en jodium. Jodium is van essentieel belang voor een optimale werking van de schildklier, die helpt bij het behoud van een sterke en gezonde huid

 • Planten en kruiden zoals kurkuma, aloe vera, brandnetel, paardebloem en kliswortel kunnen ingezet worden bij ontstekingen en om het lichaam te helpen bij het elimineren van afvalstoffen


Optimale hydratatie

lemon-water

We vergeten allemaal weleens voldoende water te drinken. Dehydratatie op lange termijn kan echter ernstige gevolgen hebben en leiden tot allerlei klachten van hoofdpijn tot ontstekingen, spierspasmen, verminderde concentratie en alertheid, constipatie, mood swings en een lage stresstolerantie.

Enkele tips:

 • Opnieuw, want zo belangrijk: vermijd kraantjeswater en kies voor bronwater

 • Verminder dehydraterende voeding zoals zoute snacks, charcuterie, geraffineerde voeding, frisdrank en koffie

 • Eet meer waterrijke groenten en fruit

 • Zorg voor voldoende inname omega-3 (voeding + eventueel een algenoliesupplement)

 • Drink een groot glas bronwater, eventueel met vers citroensap, 20 minuten voor elke maaltijd (zorgt voor hydratatie, eliminatie en aanmaak spijsverteringssappen)

De gemakkelijkste manier om te testen of je voldoende gehydrateerd bent, is de kleur van je urine te bekijken. Deze zou helder tot heel lichtgeel moeten zijn.

Donkere of troebele urine kunnen een indicator zijn van verzuring en dehydratatie.

Alkaliseren

green-smoothie

Voor een optimale werking van de lichaamsfuncties is het belangrijk dat de pH-waarde van ons bloed en onze urine licht alkalisch is. Mensen die snel ziek worden of last hebben van ontstekingen, hebben wellicht een verzuurd lichaam.

Een verzuurd lichaam bevat minder alkalische mineralen zoals calcium en magnesium, wat kan leiden tot osteoporose, hartziekten, slaapproblemen en chronische ontstekingsziekten.

Overschakelen op een plantaardig dieet dat rijk is aan verse groenten en fruit, en zorgen voor verse luchttoevoer en een goede buikademhaling kunnen al veel verlichting brengen.

Verzurende en dus te beperken voeding zijn koffie, suiker, alcohol, dierlijke producten, granen en geraffineerde voedingsmiddelen.

Een goede pH-balans in het lichaam zorgt voor een vlotte spijsvertering, meer energie, minder vatbaarheid voor ziekte, een gezonde huid en een diepere slaap.

Ontgiften via de huid

beach-brunette-girl-5360.jpg

Als je last hebt van een huidaandoening zoals eczeem, acne of psoriasis, is het nuttig om eliminatie via de huid te ondersteunen. Dit kan door hittestimulatie via beweging, blootstelling aan zonlicht, sauna of een zoutbad.

Sauna’s stimuleren ontgifting via de huid, verbeteren de werking van het lymfatisch systeem, verminderen infecties, en versterken het immuunsysteem. Vooral de infraroodsauna (milde, droge warmte) en de zoutsteensauna (rijke mineralisering van de lucht) zijn erg effectief voor de behandeling van huidaandoeningen.

Naast regelmatig een sauna bezoeken, is het ook erg effectief om een tot vier keer per week een zoutbad te nemen met ongeraffineerd badzout, magnesiumvlokken, olijfolie, en eventueel enkele druppels essentiële olie zoals echte kamille (verzachtend, vooral voor de geïrriteerde, droge en gevoelige huid zoals eczeem), ylang ylang (voor de behandeling van acne, stimuleert celvernieuwing) en lavendel (ontsmet en verzacht).

Maak tijd voor rust en ontspanning

relax

Naast alle dingen die je kan 'doen' om je huid te helen, is het allerbelangrijkste misschien wel om meer tijd vrij te maken om gewoon te ‘zijn’. Hoe kan jij proactief meer tijd voor jezelf vrijmaken?

Een eenvoudige techniek die je eender waar kan doen, is op je (buik)ademhaling letten. Wanneer je dit doet, wordt je parasympathisch zenuwstelsel geactiveerd, dat is het deel van je autonome zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je lichaam in een toestand van rust en herstel komt. Het bevordert heling, assimilatie van voedingsstoffen en verlaagt de hartslag, wat voor een gevoel van rust en algemeen welzijn zorgt.

Heb je moeite om te leren ademhalen? De Breathe+ app kan je hierbij helpen.

Huidverzorging

skincare-oil

Uiteraard is het ook van belang dat je je huid verzorgt van buitenaf door enerzijds minder irriterende stoffen toe te laten op de huid, en door anderzijds je huid te voeden en hydrateren.

Enkele tips:

 • Kies voor zachte kleding en beddengoed van biologisch katoen, linnen, hennep en andere natuurlijke stofjes

 • Gebruik zuivere verzorgingsproducten zoals jojoba-, rozenbottel- of arganolie en crèmes en lotions zonder chemische additieven. Tip om de geïrriteerde, jeukende huid te kalmeren: meng in je handpalm drie druppels essentiële olie van echte kamille met een beetje arganolie en masseer hiermee de huid in. In dit artikel vind je verzorgingstips en natuurlijke producten voor de eczeemgevoelige huid.

 • Indien je een redelijk sterke huid hebt, kan je ook de huid droogborstelen of lichtjes scrubben om dode huidcellen te verwijderen en het lymfatisch systeem te stimuleren.


Supplementen voor een gezonde huid

supplement-liquid

Bij huidproblemen kan doelgericht aanvullen met supplementen erg effectief zijn:

 • Magnesium: hét mineraal waar de meeste mensen deficiënt in zijn. Magnesium is betrokken in meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam en is essentieel voor de productie van de energiemolecule ATP. Een tekort kan zich uiten in symptomen zoals hoofdpijn, spierkrampen, huidproblemen, broze botten, constipatie, stress, vermoeidheid, duizeligheid, angst en depressie. Kies voor de transdermaal opneembare vorm magnesiumchloride (magnesiumvlokken of -spray), en eet meer magnesiumrijke voeding zoals groene bladgroenten, zeewier, noten en zaden.

 • Zink: deficiëntiesymptomen zijn o.a. slaapproblemen, haarroos en haarverlies, broze nagels, witte vlekjes op de nagels, ontstoken nagelriemen, moeilijke genezing van wonden, een droge huid, huidaandoeningen, een laag libido en verminderde vruchtbaarheid. Een tekort kan opgevangen worden met een goed supplement in ionisch elementaire vorm. In de natuur komt zink o.a. voor in bessen, kersen, pompoenpitten, paddenstoelen, kiemen, noten, pitten en zaden.

 • Silicium: het 'schoonheidsmineraal', belangrijk voor de productie van collageen en herstel van beschadigde huid. Rijke bronnen zijn heermoes-, rozenbottel- en brandnetelthee, of kies voor een goed siliciumsupplement zoals deze in ionisch elementaire vorm.

 • MSM (organische zwavel) versterkt huid, haar, nagels, longen, lever, en helpt bij het voorkomen en genezen van ontstekingen en gewrichtspijn. Begin met een halve koffielepel en bouw geleidelijk aan op tot een soeplepel per dag. Tip: neem een lepel MSM rechtstreeks op de tong met een glas water met citroensap om de bittere smaak te verwijderen. Je kan ook kiezen voor de goed opneembare MSM/zwavel in ionisch elementaire vorm.

 • Vitamine C: een krachtig antioxidant, belangrijk voor de productie van collageen en ontgifting van de lever. Verse groenten en fruit bevatten de best opneembare vorm van vitamine C, een supplement met goed opneembare vorm is C-posome van Nataos Key Nutrition.

 • Aloe vera: erg effectief bij de behandeling van huid- en spijsverteringsproblemen, verzacht en voedt de huid en organen van binnenuit. Verse aloe vera gel is het meest werkzaam.


Breng meer tijd door in de natuur

nature-woman

Beweging in frisse lucht helpt de longen te ontgiften, vergroot de zuurstoftoevoer in het lichaam, zorgt voor aarding, en helpt ons circadiaans ritme te herstellen. Een gezond bioritme is van groot belang voor een goede slaap, voor een optimale werking van hormonen en neurotransmitters zoals serotonine en melatonine, en voor een gezond immuunsysteem.

Vang zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht op met je huid om de lichaamseigen aanmaak van vitamine D te bevorderen en de ontgifting via de huid te faciliteren.

Zoek hulp

health-support

Leven met een chronische huidaandoening kan je soms kwetsbaar, eenzaam en onbegrepen doen voelen. Slapeloze nachten, chronische pijn en de eindeloze zoektocht naar verlichting kunnen je uitputten en wanhopig maken. Maar weet dat je niet alleen bent — waar je ook door gaat, hoe slecht je je soms voelt — er zijn duizenden anderen die exact hetzelfde meemaken. Het kan daarom erg nuttig zijn om deze mensen op te zoeken. Je begrepen en gesteund voelen, en kunnen leren van mensen die jouw uitdaging overwonnen hebben, kan erg motiverend en helend werken.

Er bestaan tegenwoordig heel wat mogelijkheden om verbinding te maken met gelijkgezinden van over de hele wereld. Doe research naar specifieke Facebookgroepen, spreek mensen aan, of zoek steun bij een holistisch gezondheidscoach.BRONNEN

Robinson, Elwin. The New Easy Exhaustion Cure, 2010.

Robinson, Elwin. The Complete Detox Academy, 2015.

William, Anthony. Medical Medium. Secrets Behind Chronic and Mystery Illness and How to Finally Heal. London, Hay House UK Ltd, 2015.

‘Health and Fitness News, Recipes, and Natural Remedies.’ Dr. Axe, 2019.

‘Why Spring Water?’ Find A Spring, 2019.


DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening, research en ervaringen, en is niet bedoeld als een vervanging van medisch advies, of ter vervanging van een 1-op-1 relatie met een coach of therapeut. Dit artikel is enkel bedoeld als een manier om kennis en informatie te delen op basis van mijn persoonlijke research en ervaring. Ik raad je aan om nooit zomaar iets te ondernemen of stop te zetten op basis van wat je online leest, aangezien artikels zoals deze slechts algemeen informatief zijn en nooit persoonlijke begeleiding van een arts of specialist kunnen vervangen. Doe altijd je eigen research, stop nooit zomaar met medicatie, en neem niet zomaar een supplement zonder dit eerst te overleggen met een arts of specialist.


Heb jij last van huidproblemen? Wat heeft jou al goed geholpen?


6 voedingsstoffen die je huid beschermen tegen de zon

6 voedingsstoffen die je huid beschermen tegen de zon

Is het nodig supplementen te nemen als je gezond eet?

Is het nodig supplementen te nemen als je gezond eet?